úterý 16. února 2010

15.2. Antwerpy (Antwerpen)

Katedrála panny Marie
V 7:30 zvoní budík, hola hej, vstávat, jede se do Antwerp.
Rychlá snídaně (BriefBreakfast). Nahodit batoh, sbalit housky a hurá na kolo a sprint na nádraží. Už jsem to docela vychytal, takže přijíždím 4 minuty před odjezdem Vlaku. GoPass už je vyplněný a tak se může vyrazit.

V Bruggách přiskakují Eva s Kentem. Cesta rychle ubíhá, krajina zde je jedna velká placka, ještě jsem neviděl kopeček. Horský turista by zde propadl panice.

Do Antwerp jezdí přímý IC vlak z Oostende a tak za hodinku a něco vysedáme na konečné stanici.

Mají tu moc zvláštní nádraží. Asi 4 patra, a celý prostor je ve středu otevřený a tvoří jakousi rokli. Z jednoho patra do jiného vedou různě eskalátory a vypadá to celkem působivě. Hned na nádraží nacházíme informační centrum. Dostáváme mapy a naše spolubojovnice navigátorka se ujímá své role. "Vypínám všechny navigační senzory" a nechávám se unášet městem. Napadl čerstvá poprašek sněhu. Možná i díky tomu se zdá město Antwerpy o mnoho čistší než Brusel. Všechno je nablýskané, potkáváme pořád úklidové čety a vozy. Jdeme hlavní třídou centrem. Eva vtipně poznamenává, že se sem musí vrátit na nákupy. Jsou tu opravdu luxusní obchůdky. Od hader až po diamanty.

Největší (co do výšky) památkou je katedrála panny Marie. Městem protéká řeka Šelda. Více o Antwerpách na wikipedii. A ještě se může hodit mapa.

Zasloužili bychom označení "turboturisti", neboť v poledne už jsme seděli v jednom baru a tentokrát na cappuccini se šlehačkou. Tam jsme strávili asi 2 hodiny a povídali nejvíce asi o létání, škole, lidech, zemích, kultuře.

Kolem 15té jsme se vypravili zpět ještě valentýnsky nazdobeným centrem. Nasedli do vlaku a znavěně odcestovali.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout album Antwerpen

//Pokračování příště//

2 komentáře:

Ewitchka řekl(a)...

take kratkeee??! :-P

Marek Batelka řekl(a)...

A od Tebe budou články kdy? ha? Ha? hA? HA? HAHA? :P