pátek 12. února 2010

Prázdniny

Ještě na něco jsem zapomněl. Ode dneška jsou 9 dní prázdniny :-D nevím jaký, ale je to fajn :-D

12.2. pátek - Bicykl

Dnes ráno jsem vstal poměrně brzo. Ve středu a ve čtvrtek jsme neměli školu a proto jsem byl zvyklý vstávat později. "Škola" dnes začínala v 10:00. Spíš bych měl správně říct 20 minutový pokec.

9:00 jsem se tedy vyhrabal, s tím, že si konečně musím jít půjčit kolo. Ne na nádraží, jako obvykle, ale pěkně naproti přes ulici. Tohle kolo si totiž půjčuji na celý rok. Tedy do doby mého odjezdu. Takové půjčení kola na rok výjde na 30 kaček.(€) Tedy není to málo a dlouho jsem hledal alternativu. Ale nakonec jsem se rozhodl takto. Zašel jsem tedy do těžce nalezené půjčovny, a zašel za starým známým vousáčem. Tento starší pán mi ukázal "bajky", které má k dispozici. (Na naše poměry -> typ Ukrajina). Nutno podotknout, že ale dobře udržované. Nacházím se na pobřeží, takže slaný písek, déšť neustále působí korizi. Na ulici v podstatě nenajdete kolo bez rezavé součástky. Půjčovně, která je zároveň servisem, pracují hlavně rusáci, ukrajinci, chlapi z kazachstánu a uzbekistánu, a turkmekistánu. Prostě východ a trochu na sever. Vypadá to, že práci rozumí a dělají ji s láskou (ne jak servisák v Tišnově Ťukoš <- zvídavější pochopí slovní hříčku :-D). Vousáč mi dal papír abych ho vyplnil. To, že byl v holandštině, nebyl takový problém, jako že vousáč neměl brýle. Četl jsem mu tedy holandsky popisky a on mi je překládal do angličtiny, pak jsem mohl psát. Po vyplnění papírů jsme se přesunuli do dílny, kde se připravovalo moje nové kolo. Skákali kolem něj 3 chlapi, Jeden mazal řetěz, další centroval kolo, třetí upravoval sedátko, zkouška, ještě připevnit odstávající drát a mohlo se vyrazit.

Cesta do školy ubíhala velmi dobře, vítr vanul do zad. Nazpátek to bylo horší. To se jet vůbec nedalo a Evka dokonce musela tlačit. Do školy jsem přijel o 8 minut později. To však jak známo nevadilo protože jsme měli Rolanda :) O půl hodinky přišel, usadil nás do lavice. Přisunul bílou tabuli na kolečkách a 20 minut nám povídal něco o control systems. Mělo to trvat asi 2 hodiny, ale ředitel je ředitel a měl jednání :). NA zpět jsme to vzali na kolech po pláži a hurá do knihovny. Odpolední angličtina byla docela vtipná. V první půlce byly cvičení na překlad z Dutch (nizozemština) do Angličtiny, a tak jsme měli s Gwendollyn individuální interview. Bavili jsme se o všem možném, a hlavně jsme kývli na to učinkovat na International Day, coby Erasmus zástupci, byla z naší ochoty dost nadšená, až se jí to nechtělo věřit, že říkáme Yes no problem, a pak nám hrozně děkovala.

Druhá část hodiny byla o vymýšlení scénky. Jeden hrál personal managera a druhý uchazeče o práci. Bylo to dost vtipný a byli jsme (já s Evou) přiřazení k Belgičanovi a Belgičance) takže jsme kecali o všem jenom ne o interview. Takže mám novou belgickou kámošku Lieselot. Dost jsme se nasmáli.

NA večeři byl Klokan (kdo čte pravidelně, ví co tím myslím), za 20 minut mě jede vlak směr Brugge. Kent (náš nový španělský kamarád) nás pozval k sobě domů, bude to BIG party. Tentokrát by měli dorazit i Jarda & Jarda.

No nic balím kufry kartáček a jedém...

//pokračování příště//

12.,13., 14., ... už ani nevím kolikátý den

Přátelé, kamarádi, kolegové....

takhle nějak začínal můj dopis při odjezdu, kdy jsem začínal psát blog. Vzpomínáte?

Od příjezdu uběhlo 14 dní. Ano ano, pro někoho krátká doba, pro někoho delší. Pro mou mámu asi zaím nejdelší :-) (Nepočítám tábor, kde jsem byl "pod kontrolou" a vždy opečováván). Mě těch 14 dní uteklo jak voda. Když si uvědomím, že 14 dní trvá již zmíněný tábor, tak je to pěkný kus. Možná si říkáte, co blázní, chce kalkulovat na začátku? Poznal jsem město Oostende, objevil místní obchůdky, dobře se zabydlel. Zjistil, že vařit není takový problém. Potkal pár kamarádů. Hold maminko, asi bez Tebe ten kluk ještě nějakej ten pátek přežije. Zatím žije a daří se mu dobře.

středa 10. února 2010

11.den zábavné vaření

Včera jsem Evě pověděl, že jsem si koupil klokaní řízek (kalkoen schnitzel). Dnes jsem ho měl na oběd s bramborama a jako klokan to nechutnalo. Rozuzlení se dostavilo o pár hodin později.

transalate.google.com -> kalkoen -> Turecko

[16:08:44] Marek: Jo tak kalkoen není klokaní ale turecký řízek :-D
[16:08:58] Eva: ..no mne sa to hned nezdalo:D
[16:09:23] Marek: a je fakt dobrej, já to nepoznám, ale chutnalo to jako kuřecí nebo tak něco..
[16:09:57] Eva: :D ty si pipik...ty si mal moriaka! turkey! :D
[16:10:25] Marek: jo krocan?
[16:10:33] … tak ten je taky dobrej .... :)
[16:10:34] Eva: hej!
[16:10:56] … prvně klokan, potom turecky .. nakoniec to bol obycajny moriak..hej, je to jak kura, trocha vacsie:)

Záhada vyřešena, ochránci zvířátek nemějte tedy obavy, klokany tu nejíme.

Soutěž

Vyhlašuji soutěž o nejmladšího a nejstaršího čtenáře, kdo se do 16.2.2010 01:32 přihlásí na můj email jako nejmladší / nejstarší čtenář, bude mít nárok na malou (sladkou) odměnu.

Podmínky:
1)účastnit se mohou fyzické osoby, které prokazatelně umí nebo dříve uměli/mohli číst (ne batolata)
2)musíte blog číst nebo si ho nechat předčítat (uznává se i tištěná forma, nemusí jít o online čtení z PC)
3)musíte aspoň od vidění znát autora (abych Vám věřil, že jste to vy)
4)v mailu musíte uvést své jméno, věk, do mailu uveďte Předmět:

Vyhrazuji si právo bez udání důvodu soutěž ukončit, nebo vyřadit některého uchazeče :)

Edited:
prosím dále neposílejte, výherce je známi.

10.-12.den - Dny jsou krátší?

Vše zde utíká rychle. Člověk se nestačí ani rozhlédnout a je zase další den. To je známka toho, že se tu člověk opravdu nenudí.

V neděli jsem dospával sobotu. Ta byla pěkně náročná, také jsem tvořil něco do práce a byl na krátké procházce venku.

V pondělí mi znova začínala škola. Tentokrát jsme se s Rolandem měli setkat 14:30 na centru (Aeronautical Center). Dopoledne jsem využil ke shánění bicyklu. Chodit pěšky člověka omrzí a na biku je vše blíž. Tak jsem se vydal po svých hledat nejbližší půjčovnu, ptal jsem se všude možně. V infocentru mi poradili půjčovnu na nádraží. Na nádraží k mému překvapení půjčovali kola úplně zdarma, jediná podmínka že jen do 7 večer. Fajn, však to nevadí. A už jsem si to rajdil na novém vehikl-bajcyklu po pláži :-D Jsou to opravdu kola podobné typu ukrajina, co u nás možná někde ještě potkáte na vesnicích. Někdy pošlu fotku :) Ale jede to, má to dvě kola a někdy i dvě brzdy. Od pondělí už jezdím jen na bicyklu. Nepřestal jsem ale v hledání a hned v úterý jsem navštívil půjčovnu, kde, docela draho, ale na místní poměry hooodně za levno, půjčují bicykly (podobné (ne)kvality) za 30€ na rok. Zítra (středa pro něj jdu). Zpět k úterý.

Roland měl klasicky 30 minut zpoždění, po příchodu si vyžádal dalších 15 a přišel o 25 minut na to :) Během 10 minut nám řekl vše potřebné k projektu a pozval nás na první hodinu na úterý 13:45. Budou to Aircraft systems. Tak jsme tedy opět odešli domů, těšíc se na úterý. Jak vidíte, 10. den jsem tu a zatím jsem té škole moc nedal :-) Večer jsem něco porachotil do práce a pořídil Facebook. Postesklo se mi po bývalých i současných, leč vzdálených přátelích.

Úterý ráno jsem zamířil do půjčovny kol. K mému překvapení se nachází 1 blok od mého domu, a tak to bude snazší ve všech směrech. Zeptal jsem se na ceny a podmínky a žádné nemají, dobře pro mě.

První hodina o Aircraft systems probíhala výborně. Dostali jsme zadání: Flight systems - Pitch (výškové ovládání letadla). A máme do příštího týdne zpracovat overview(přehled/refrát), jak to funguje. K dispozici nám byli manuály Boeinga, Computer based training (počítačový program), Cockpit simulátoru B727 a panely, o kterých už jsem mluvil. Snad se mi podaří ukořistit nějaké foto. A abych nezapomněl, můžem používat ještě jednu pomůcku, to malé letadélko které stojí na "zahrádce". :-) Zatím prý pouze zvenku.

www.vloc.eu

Fajn hodina, trochu jsem už podobný systém viděl na B737, který z B727 vychází, takže to bude opáčko s tím, že se konečně donutím naučit detaily. I like it.

Večer jsem zamířil za Evou a novým kolegou Kentem do Brugge - město 14 minut vlakem od Oostende. Měli jsme domluveno sednou si chvílu v nějaké dobré hospůdce. Po problému se ztrátou Kenta (prostě zabloudil) se nás sešla celkem kupa. Eva, Já, Kent, Cesar a Christian, Zuzana & . Všichni španěláci. Vládla příjemná atmosféra, trochu jsem fotil, tak můžete kouknout na záběry. Cesta domů trvala jen 15 minut a tak jsem před půlnocí zalehl. Tedy zalehl, ale do půl 2 píšu tento krátký článek :)

Tak tedy doufám, že se i nadále nudit nebudu a dny budou ještě kratší :-D

pondělí 8. února 2010

Facebook

Dlouho jsem uvažoval jestli si ten "zlý" Facebook pořídím. Jednou se člověk probere po dobré večeři :) a řekne si. Co asi dělají kamarádi u nás doma. Důvod proč jsem si Facebook pořídil je asi zvědavost. Jsem zvědav kolik mi přinese kladů versus záporů, které budu muset obětovat. Za velký zápor považuji čas, který Facebook sežere. Ale přátelé... přátelé se časem měřit nedají...