čtvrtek 13. května 2010

Zálohování, BackInTime, GSpace

Upozornění: Toto bude IT příspěvek!

Bylo zvykem na tenhle blog psát spíše IT témata, poslední dobou se to úplně zvrtlo :-D

Dnešní příspěvek se bude věnovat možnosti zálohování.
1.část bude o mé zkušenosti (Know How) se zálohováním... Někomu se to třeba bude hodit.
2.část o možnosti použít účtu na Googlu jako online flashky..

1) BackInTime (zálohování)

Stará pravda říká: "Zálohování se nejvíc hodí, když přijdete o svá data!" (To platí v případě že vůbec nezálohujete).
Druhá pravda: "Soubor si nechtěně smažete jen chvíli předtím, než jste chtěli provádět zálohu." (To pokud zálohujete ne moc často)

Dlouho jsem hledal systém, kterým bych si mohl zálohovat data. Pokud možno automaticky, bezbolestně, s udržováním a promazáváním starých verzí. (Nepotřebuju 10 záloh z minulého roku, stačí jedna).

Program BackInTime provozuji na systému GNU/Linux Ubuntu 9.10, nechci popisovat instalaci, ani návod k použití. Je celkem jedno, který program pro své potřeby nebo systém použijete. (Pro Windows doporučuji třeba Cobian Backup, Areca Backup). Důležité je najít si takový, který Vám vyhovuje - Systém i program ;-) Dále popíšu pouze management okolo zálohování.

Po mnohých pokusech s různými programy (Simple Backup, Areca Backup, atd.) vyhrál program BackInTime, který mi ukládá každý den obraz systému. Konkrétně zálohuji složky Admin_web, Dokumenty, Obrázky, Plocha). V těchto 4 složkách soustředím všechna důležitá data, která na počítači vlastním. Ostatní složky nejsou důležité a případné poškození dat v nich by mě tak nebolelo (jsou to Filmy, Hudba, dočasné složky, testovací položky).

Program se spouští automaticky každý den o půlnoci. Rozpoznává změny v těchto složkách/souborech, a v případě, že nějakou změnu nalezne vytvoří kopii souboru aktuální verze. Pokud změnu nenalezne, vytvoří hard-link (něco jako odkaz na původní soubor) Logicky se zkopíruje (ve dvou složkách jsou ty dva samé soubory), ale fyzicky zabere pouze místo jako by existoval pouze jednou).
Program automaticky promazává staré verze záloh. Ponechává vždy zálohy z dneška, včerejška, 1 za každý uplynulý týden v měsíci, pak 1 za každý uplynulý měsíc, a 1 z posledního roku (Logaritmické nastavení). Velikost tedy nenarůstá nijak drasticky.
Dat mám asi 10GB + 20GB Obrázků. Zálohovaných verzí (logaritmicky) bude za rok maximálně 2 (dnes, včera) + 4 (týdnů)+ 12 (měsíců) + (1 minulý rok). Což je ca 20 verzí. Dat bude maximálně 600GB, ale díky vytváření hardlinků (zástupců) se místa zabere necelých 50GB, S každou verzí se všechny data nemění! Proto není důvod aby zabírala další místo. O důkazu hovoří fakt, že na 100 GB disku mám 250 GB záloh a pořád je na něm 80GB volného :-)

Pokud jste někdy slyšeli zálohovat 3x a na jiná místa, tak to provádím následovně.
Za zálohu se nepočítá, pokud něco někam zkopírujete a původní smažete!! (opravdu si to hodně lidí myslí)

1. místo:
záloha je přímo v počítači. Speciální oddíl na disku. Kam si program ukládá změny souborů.
2. místo:
Po připojení externího disku se automaticky sesynchronizuje zmiňovaná zálohovací složka backintime se složkou na disku.
3. zálohu pak mám v plánu provádět na další externí disk, který v současnosti leží doma. Do Belgie nemůžu tahat úplně všechno :-) Na tenhle (větší disk) budu odhazovat staré zálohy, které už nebudou aktuální.


Shrnutí:
Celkově mě zálohování již vůbec nebolí, starší verze mám pěkně přístupné a nebojím se o svá data. Nejslabší článek celeho IT procesu vždy byl a vždy bude problém mezi židlí a klávesnicí.
Ať už na straně uživatele nebo programátora. Proto je třeba zálohovat, zálohovat, zálohovat.



2. část online zálohování
Pokud nemáte problém se svěřením některých dat na internet, mám pro Vás pár užitečných tipů. Nikdy nevíte, kdo si vaše data bude číst. Doporučuji šifrování.


DropBox - program který po nainstalování ve vašem počítači vytvoří další 2GB místa. Do složky DropBox můžete vložit co chcete, a tyto data se nahrají do složky na internetu. Nainstalovat si můžete DropBox i na jiném počítači, po přihlášení uvidíte data z prvního počítače. Využití už nechám na Vás. Toto řešení je pro Windows, Linux i Mac OS. Doporučuj prohlédnout video na jejich stránkách


Gspace - máte-li účet na Googlu a prohlížeč Firefox, můžete si nainstalovat rozšíření Gspace. Tohle rozšíření Vám umožní si z emailového účtu(ů) Google udělat online Flashku. Použití už nechám opět na Vás. Jen upozornění, Google tohle nevidí rád, proto doporučuji založit "speciální" účet pro testování .-) Já sám bych o svůj oficiální účet nerad přišel :-) Toto řešení je pro Windows, Linux i Mac OS. Obrázek přikládám.


12.5. Beer-thday party

Včera jsme byli na narozeninové párty kterou slavili Sussi a Terhi.

Párty se konala na intráku a byla to pěkně vypečená akcička.

Ostatně posuďte sami z fotek.


úterý 11. května 2010

25.4. + 14 days = Phase 2

Second phase, vlastně druhá fáze...

Chňap kalendář do ruky...

Celou druhou fázi prožívám trochu odlišně.
Bydlet sám? Normální.
Bydlet u moře? Normální.
1000 km od rodiny? Normální.
Standardně mluvit anglicky? Normální.
Vše mi přijde přirozené, obvyklé, žádný šok jako při prvním příjezdu.
Asi už jsem si zvykl. Znáte ten pocit, když kupujete boty, v obchodě je zkoušíte, jsou Vám nějak. Doma je nazujete a jsou Vám jinak. Jste celí nesví pokaždé si je vezmete na nohy, ale po týdnu dvou? Berete ty body každý den a vůbec nad tím nepřemýšlíte. Prostě jste si na ně zvykli. Tak nějak by se dali shrnout pocity po mém druhém příjezdu.

Odlet do krajiny Belgické konal se 25.4. (s týdenním zpožděním kvůli sopce).

Let proběhl v klidu, letěl jsem opět Ryanairem, z Bratislavy. Krásná akcelerace. Tentokrát si to vychutnal plně z brzd na výkonu 70,80% to odbrzdil & GO. Výborný!

26.4. jsme měli krátký meeting a k projektu. Byl ve skutečnosti dosti zbytečný, ale to je jiný příběh. Jen jsme si domluvili, kdy se sejdeme příště :-/ Enrique s Kentem jsou tu jen do konce měsíce května, a ještě v podstatě nezačali. Budou mít pěkný honičky. Ale project manager to moc dle našeho skromného názoru nezvládá.

Celý týden jsme ve škole nic nedělali. Takže zase prázdniny. Pracoval jsem pro firmu v ČR (přes net). V pondělí jsme šli na další project meeting. Byli jsme pozváni na Spacionic systems konfernci, která se kola další týden a o které bude ještě řeč. Jen cena 1000€/os. nás pozvedla, my ji měli free :-)

V úterý 27.4. jsme byli se všemi erasmus studenty na KHBO Brugge/Oostende v Brusselu. Účastnili se španělky a kucí španělští, kucí Jarda & Jarda, Eva, Já. Sraz byl v Brusselu u nadráží. Našli jsme to a pak nám byl přidělen velice zajímavý člověk. Průvodce, milovník Brusselu, oblečený dosti prostě zapadal spíše mezi stálé obyvatele podchodů a nádraží. Měl velice zajímavou řeč a ukázal nám jak se na Brussel dívat taky trochu jinak. Byla to velice zajímavá prohlídka města s hodně alternativním průvodcem.

Cestu jsme započali v downtownu a postupně stoupali až k výšinám €uroparlamentu. Tam se s námi rozloučil a přesunuli jsme se přes velice srandovní ochranku do útrob Instituce. Tam jsme společně s dalšími erasmus studenty, co studují v Belgii, (cca 100) vyslechli prezentaci. Ta nám trochu objasnila jak celý kolos jménem €U funguje. Doporučuji si o €U něco zjistit. Jsou to zajímavá data.


Po návštěvě místnosti, kde probíhají jednání a nafocení potřebných důkazů, jsme se přesunuli do parku. Nakoupili jsme nějaké občerstvení a sedli si a vychutnávali Evropského ducha.

Přijeli jsme ve značně dobré náladě značně pozdě.

Další den jsme se přikutáleli na Angličtinu ke Gwen. Viděli jsme ji po dlouhé době asi měsíci. A hned jsme psali nějaký test :-) Myslím, že dopadl na výbornou.

Po zbytek týdne jsme měli volno.
3.5. (další pondělí) Jsme měli první a poslední hodinu avioniky. Sestávala z 5 hodinového bloku výuky na počítači. Rozšířili jsme trochu sbírku výukového softwaru :-) Prošli jsme vše, vše nastudovali a jsme zváni ke zkoušce za 14 dní.
Odpoledne jsme přišli na konferenci, kde přišel vážený člověk, co pracuje ve firmě co vyrábí satelity a povídal nám o základech letů do vesmíru. Bylo to trochu opáčko, ale komu kdy trocha Fyziky uškodila, že :-) Bylo fajn, poslouchat to jednou v Angličtině. Musím se pochválit jak dobře jsem rozuměl.

Ve středu 5.5. jsme měli dlouhý den.
Ráno začal Catiou. Dopracovali jsme příklad 4 a rozpracovali příklad 5. Tedy Eva "radila a usmívala se" a já většinou tvořil. To není špatně, měli jsme spolupracovat. Nebylo řečeno jak a my jsme si to takhle rozdělili :-)

Na oběd jsme si odskočili na Angličtinu. Nejlepší věta padla na konci hodiny. No a tohle je poslední hodina. 8-O ... byla naše reakce! sotva jsme se začali už končíme. Fakt je, že prostě končí semestr a začíná zkouškové a tak výuka našeho nejstabilněji navštěvovaného předmětu angličtiny s naší milovanou Gwen končí. Máme přijít 31. května na zkoušku, která se bude sestávat z převyprávění anglického článku dle vlastního výběru. B-) ... byla naše reakce!

Po angličtině jsme si udělali procházku zpět na VLOC na Catiu. Dokončili jsme příklad 5, našli jsme minimálně 1 chybu v každém zadání, odevzdali, poděkovali a tímto ukončili výuku CAD/CAM Catia.

V pátek jsme měli párty u Kenta. No párty. Prostě jsme se sešli, každý donesl něco k pití a povídali jsme si o všem možném i nemožném. Na závěr jsme přesunuli seanci na Check Point. Lauře někdo ukradl k ránu kabelku vč. peněz, karet, foťáku. Celá situace nám další den pokazila den. Odjížděl jsem posledním vlakem do Oostende.

V neděli tu byla drak session. Draky z celé Belgie a možná ještě od sousedů byly k vidění nad pláží v Oostende. Bohužel tohle nemám zaznamenáno, neboť jsem celý víkend ležel v posteli.

Padla na mě nějaká nemoc. Hlava, rýma. Už jsem posmrkal 1 krabici kapesníků. Průběžně se tu válí všude kolem. Tohle mě drží ještě v úterý, doufám, že to brzy vyležím. Ztratil jsem tím dost dnů neefektivní práce. Člověka bolí od rýmy celej člověk a nemá náladu ani sílu cokoli tvořit (do práce stránky, do školy projekt, výletovat nemůže). Doufám, že brzy zvítězím.

O víkendu byla táborová rada u nás doma (v klubovně v Tišnově). Se skautskými bratřími a sestrami finišujeme přípravu programu na léto. Snažil jsem se být maximálně k dispozici při přípravách a při zpracování výstupů z porady. V klubovně zatím internet nemáme (oficiálně), ale pro budoucnost to bude nezbytnost.. Dokážu si představit, že budeme v budoucnu jednat přes video-konference. Už teď si hodně věcí domlouváme přes maily, skype, voice. Celou oddílovou a táborovou agendu vedeme v elektronické podobě a už druhým rokem úspěšně máme všechny dokumenty dostupné online technologií Docs Google (tedy včetně možnosti editace, komentářů). Ulehčuje a zdokonaluje to přípravu. Některé body porady jsou vyřešeny dřív, než vůbec nějaká porada proběhne. Na ní už se většinou jen shrnout závěry, případně doladí detaily. Co se týče používaných technologií, jsme na tom mnohdy lépe jak některé firmy.

O víkendu byl trochu čas, a protože někteří zlí jazykové trdí, že se zde hrozně nudím :-) (Ahoj Žando, Se, Andy, a ostatní Jiřičky, které si to myslíte ;-) Dal jsem dohromady nový redesign stránek http://jiricky.skauting.cz

Je to vůbec moje první webdesignerské (grafické) dílko. Vždy jsem tvořil pouze minor changes (malé změny): upravit 1 ikonku, posunou nadpis, změnit písmo. Ale tohle je docela komplexní dílo :-) Postup práce můžete vidět na mé fotogalerii .



V pondělí jsme byli od Mr. Defevera pozváni na industrial visit (exkurze ve fabrice) (mimochodem jeden náš předmět). A tak jsme se brzy ráno vypravili blízko Antwerp do firmy http://www.qinetiq.com . Tahle firma je odborníkem na satelity a už jich pár vypustila do vesmíru. Info na stránkách výše.



Poté jsme se přesunuli do firmy Newtec , která je zas odborníkem na Satelitní komunikaci, talíře, modemy, televize. Pokud máte doma satelit, s velkou pravděpodobností je za něco z vašeho zařízení zodpovědná firma Newtec. Satelity Astra asi každý znáte.

Den později, aaaa to už je dneska...
Jsme byli pozváni do firmy NHV - Helikopter company. Převoz lidí, medical, lety nad mořem, speciální operace, pátrání a záchrana, ale i údržba, servis a služby poskytované ve spojení s helikoptérama. Sídlí tady na letišti Oostende, mají krásnou firmu a vůbec by mi nevadilo v jedné takové pracovat. info http://nhv.be