sobota 15. prosince 2007

OpenOffice (OO)

Když chcete vystoupit z ilegality, zajímáte se o freeware potažmo GNU/GPL programy, které jsou rychlé, malé, chytré a jak vyplývá z názvu licence i zdarma, narazíte určitě na balík kancelářských aplikací OpenOffice. Každý z Vás doma má nebo někdy měl Microsoft Office(pravda ne každému vstoupil v lásku). Posledním hřebíčkem do rakve Mrkvosoftu bylo u mě snažení se zformátovat referát (každý odstavec číslovaný jiné odrážky tabulátory). Pokud jste se o to někdo někdy pokoušeli, víte, jaké je to utrpení. Vzdal jsem to po dvou hodinách a v Openofficu to bylo za 15 minut. Asi rok již používám pouze Openoffice, otevře všechny běžné formáty i mrkvosoftí(*.doc, *.xls atd.) a dokáže do nich i ukládat zpět. Výmluva některých, že bez MrkvosoftOffice to nejde, je mimo mísu. Pro vysvětlenou Writer=Psaní Calc=Tabulky Impress=Prezentace Base=databáze Draw=kreslení Math=vkládání_matematických_vzorců. OO zabírá méně pouze 300MB. Stojí 0Kč. Jeho dokumenty se načítají rychleji. Prace v něm je intuitivní i pro začátečníka. Pokud jste někdy pracovali v MicrosoftOffice, nebudete mít s OpenOffice problém.
Proč dělám neplacenou reklamu? Mnoho mých přátel přešlo na OpenOffice a nelitovali. Zkuste a nebudete litovat taky..
OO.o.cz

A to nemluvím o možnosti zkopírovat si Oppenoffice na USB flashku (v upravené verzi zabírá pouze 80MB) a mít s sebou pojizdnou kancelář pořád v kapse.

Travian

Při surfování na netu narazíte na podivné, někdy až prapodivné úkazy. Já narazil tento víkend na dlouho všemi vysokoškolskými studenty milovaný a mnou opovrhovaný svět Travianu. O co jde? Travian je strategická hra na internetu. Založíte si vlastní vesnici a tu zdokonalujete. Národy na výběr jsou za Římané, Galové nebo Germáni. Zlepšujete okolí vesnice, pěstujete obilí, těžíte dřevo, kámen, hlínu. Stavíte budovy ve vesnici a postupně i vycvičujete vojáky třeba i přepadáváte okolní vesnice, uzavíráte aliance a snažíte se... vidíte vlastně ani nevím, kde ta hra má konec... Nějak mě to zatím nezaujalo ale čísla "Registrovaných: 327082 Aktivních: 287458 Online: 12259 hráčů" jsou přesvědčující. Jen málokdo dnes o této kultovní záležitosti neslyšel. Pokud mezi Vámi je někdo "neslyšící" tak http://www.travian.cz. Dyžtak "hraju" na s7.travian.cz jako wonder_cz

čtvrtek 13. prosince 2007

Hon na myš?

Jednoho krásného středečního podzimního večera , učím se tak matematiku, zjišťuji řešení homogenní lineárních obecných diferenciálních rovnic a v tom, chřoust lup... Hmm co to bylo? koukám koukám nic nevidím. Derivuju a integruju tedy poklidně dál a vtom zase, chroust křup chroust. No to musí být myš.. sahám pro baterku a jdu prohlížet zákoutí pokoje.. Nic. Soustavy lineárních rovnic, no už jsem skoro u konce, je asi 23:00 a zítra je písemka. Chřoust křup křup chřoust. Skáču a násilím odtahuji skříň natahuji prodlužku s pořádnou lampou, abych si na tu potvůrku myš pěkně posvítil. A vida, vidím hlavičku... Jako by koukala z vnitřního prostoru skříně. Proč se ale nehejbe? hledám ve sklepě jestli máme nějakou past. Svůj úlovek sděluji mámě. Je "nadšená". Instaluji past a jdu se učit dále.. Nic se neděje a já znovu odsunuji skříň abych se mrkl na tu mršku malou. Je pořád na stejným místě? zatřepu se skříní... bez pohybu? Lampu přesouvám na druhou stranu. Ha pohnula se, teď je jí vidět ocásek a má na něm trochu prachu. Zkusím ji něčím vyšťourat. Lampa putuje na původní místo. Zase se kouká hlavičkou ven. moment.. Lampa jde tam a zpět.. v tom mi to docvaklo. Odsunuji skříň ještě víc a najednou... Hřebík. Ta "myš" je prachobyčejnej ohnutej hřebík. Myš nepolapena. Mission failed.

úterý 11. prosince 2007

Keramika

sedím na přednášce ze struktury a vlastnostech materiálů, poslouchám výklad a usínám, jsem tu, abych se dozvěděl, co bude na zkoušce, a aby mě přednášející poznal. Po této přednášce máme matiku III. Přednášející je prozměnu tak rychlej, že se to nedá stíhat. Ještě lepší přednášky jsou ve čtvrtek. Nejprve po ranním maratonu od 8:00, kdy mám cvika z angličtiny a matiky, začíná ve dvě přednáška Fyzika II garanta předmětu prof. RNDr. P. Š., CSc. Jelikož jeho přednášky se skládájí z toho, že mluví 3 hodiny o něčem uplně jiném, než je probíraná látka (například se hodinu rozplývá nad integrováním stolu - asi pro výpočet magnetického indukčního toku - ale to už nezmínil nebo se 2 hodiny pohoršoval nad tím, že hromosvod není hromosvod, ale bleskosvod) všichni pilní studenti chodí do vedlejší přednáškové místnosti nebo k někomu uplně jinému a slavný prof. RNDr. P. Š., CSc. byl nucen přednášky zrušit protože mu tam nikdo nedošel... následuje přednáška od 17:00 do 19:00 (pořád čtvrtek) Ing. V.F, Ph.D. a jeho Statika to je doraz... a podle slov babičky (na přednášky se má chodit, protože se tam může člověk něco dozvědět...) pravda, ale za jakou cenu. Pro představu je nás tu 9 slovy devět. 2 svačí, 1 spí, 1 si píše (a jelikož nezvedá oči, tak asi něco do jiného předmětu), asi 3 čučí do blba a snaží se dělat, že dávají pozor, 1 si kouše nehty a poslední píše blog.
Na přednášky choďte!!! Ministerstvo zdravotnictví, školství a babička varuje: Nedocházení na přednášku může způsobit neznalosti!!!