středa 24. března 2010

20.3. Spanish Dinner

Měl jsem v plánu nějakou oddychovku na víkend a večeře u Kenta zněla jako výborný nápad. Odpoledne mi neustále chodili na FaceBooku novinky, co kdo přinese a co kdo zařídí. Koncepce byla: přijďte, doneste něco k snědku, víno k pití a bude pohoda.

Z původně malé akcičky vznikla hodně slušná párty :-) Sešlo se nás (mmt musím to spočítat) jestli se nemýlím 14. Párty začala asi v 20 hodin. Španěláci měli převahu. Přišli i některé nové erasmus tváře, 2 děvčata z Finska. Dále pak Kentova přítelkyně, která rozšířila španělské řady. S Evkou přišel i kamarád ze Slovenska, který ji přijel navštívit.

Jedla se španělská omeleta, slovenský salát, "prý ruský" salát, dále pak spoustu jednohubek, maso, salámky a klobásky, Susana připravila čokoládové bobky.


Jako pohonné hmoty bylo využito speciálně připravené vysokootanové směsi Sangria obohacené o 100% přírodní ovocné plody. Přistaveny byly dvě cisterny, které si zdaleka nesáhli na dno :-) Po celou dobu se o doplňování palivových nádrží profesionálně staral barman Cesar.

Fotky jako obvykle

//Pokračování příště//

16.-19.3. Project, Catia, Airbus FlyByWire

Tento článek jsem začal psát anglicky a pak to rychle umazal. Občas už mi to přeskakuje. Největší problém mám, když dlouho sedím na počítači a pracuji v češtině, potom sejdu dolů a chci začít mluvit, rychle zase přepnout na angličtinu :-) Ještě, že máme vysoké a dlouhé shody, na kterých je dost času na uvědomění si, že nesedím doma.

V úterý jsme odpočívali.

Ve středu jsme měli pokračování Projectu. Od fáze definic, abstraktů, přehledu materiálu, jsem se dostali k Úvodní kapitole. Něco jako předmluva. Na další pondělí máme úvod. Od teď začne pěkná práce. Orcházení webů, výtahy, sumáž, škrtání a přepisování.

Ve čtvrtek jsme měli od 9:00 první hodinu v programu Catia. Je to 3D rýsovací program na výrobu všeho možného. Dělají se v něm složité konstrukce např. letadel. Airbus, Boeing v něm dělá všechny své projekty. No a teď se ho učíme i my. Mají na to zde yvinutý pěkný tutorial. Každý student má dva monitory. Na jednom běží program, na druhém video tutorial ve kterém maník ukazuje co kde klikat, co jak nastavit, s čím jak pohnout, aby to fachčilo dle našich představ. Strávili jsme tu do 15:30. (S polední přestávkou na oběd) - Zatím nejdelší den tady :-)

Pátek jsme měli hodinu Aircraft Systems. Super, začali jsme studovat Airbus A32X family. Konkrétně Flight controls a FlyByWire System. Nemusíme tentokrát dělat report na další hodinu, což je fajn vychytávka.

15.5. International Day

Na pondělí jsme byli pozváni Gwendolyn jako hosté na tzv. "International day". Je to den, ve kterém se sejdou studenti a provádí několk aktivit. Prvně je na pořadu "Kino". Druhá čast je "Panel Discusion". Třetí je závěrečný raut.

Na filmu jsme nebyli, ale promítal se Film o studentech na Erasmu. Bylo to snad španělsky? s dutch titulky :-) 15:45 jsme se střetli ve sborovně (Teacher´s room). Gwendolyn, Eva, já a tři chlápci, všichni bývalí Erasmáci, 1 pracuje, 1 studuje doktorantský, a jeden na KHBO učí jako asistent naše kolegy Cesara a Cristiana.

Byli pro nás připraveno 9 otázek. Doslova neřeknu jaký, protože opět byli v nizozemštině. "Erasmus je drahý, nemohu si ho dovolit." "Nemohu odjet, protože mi bude chybět rodina", "Erasmus mě nic nového nenaučí". No asi chápete styl. O každé otázce jsme se společně pobavili a kdo měl tu nejpozitivnější odpověď, ten měl prezentovat svoje myšlenky. Rozdělili jsme si takto všechny otázky a šlo se na plac.



V přednáškovém sále už seděla horda studentů až přijdeme. Gwendolyn to celé řídila a uvedla nás. Představila nás jako zahraniční studenty a musím říct, že jsem se v tu chvíli cítil fakt důležitě :-D Skoro jako nějakej papaláš pár dní zpět na konferenci v Amsterdamu. Grupa studentů si měla připravit odpověď na jednu z otázek. Ke každé otázce jedna grupa. Postupně se četly závěru skupin a Gwendollyn vždy vyzvala několik z nás, co jsme byli v panelu (tj. na pódiu) abychom k tomu něco dodali. Vtipné bylo, že jsme někdy museli reagovat na Dutch závěr skupiny. Jeden kolega nám to ale hbitě překládal, což bylo od něho pěkné.

Asi 3 krát během naší diskuse se uskutečnil hovor s nějakým studentem v zahraničí přes skype i s videem. Ten probíhal v nizozemštině, ale bylo to velice vtipné. Soudě podle reakcí publika.

Na závěr jsme obdrželi poukázku do obchodu na €20 (nemusel být, ale neuškodí ;-) a
přesunuli jsme se na poslední část, raut.



Tam se k nám připojili i naši španělští kamarádi. Pilo se víno, pojídali se připravené specialitky. Nejexotičtější pro mě byla asi chobotnička. A Eva měla spoustu nápadníků, kteří se jí neostále dokola vyptávali na podrobnosti k Erasmu :-) Chudáček se nezastavila a možná ani nenajedla kvůli společenské vytíženosti. Pomyslel jsem si: "Hey, Where are the girls? I was also in the panel :-D"



Oslovili nás nejeden učitel. Poklábosili jsme chvíli s Mr. Defeverem, Gwendolyn, a pár dalšími. Vyfotili se u našich vlajek a dozvěděli se něco o zahraničních univerzitách. Nabídka Erasmu je tu opravdu veliká. U nás je ještě větší :-D To se ale nedá moc srovnávat. KHBO Brugge-Oostende je pidi školka proti našemu monstru VUT Brno se všemi fakultami :-)

Fotky na Picasawebu