středa 31. října 2007

Televizní noviny

ICQ:
kdyby jsi byl nakladatel..vydal bys Mein Kampf ?
těžká otázka...
no právě...řešily jsme ji v nakladatelské činnosti v rámci jakési osvětové funkce nakladatele
Kdybych byl vykladatel a přijde ke mě někdo, kdo chce vydat mein kampf... Z literárního dobré dílo? Nedokážu posoudit. Z hlediska lidství je myšlenka obsahující toto dílo odporná. Nakladatel má dvě možnosti. Vydat a tržit, nebo nevydat a bude tržit jiný nakladatel. Ta kniha výjde tak jako tak. Otázka padá na to, co si lidé z této knihy odnesou. Přiblížím na jiném příkladě. Pusť si televizní noviny a podívej se na všechny 3 stanice které televizní noviny vysílají. Pokaždé uslyšíš to samé. Pokaždé z jiného úhlu pohledu. Který z nich si vybereš? Bude to ten správný? 3 krát uslyšíš stejnou epizodu a 3 krát to můžeš pochopit jinak. Existují ale další pohledy, které už nikdo nezmiňuje. Dnešní svět je plný manipulátorů a po shlédnutí všech tří zpráv dnes večer, mi tam něco chybělo. Řekl jsem si, že to co jsem slyšel není ono. V podstatě Ti předhodí informace, které nastíní pouze z jednoho pohledu. Chtěl bych to slyšet nezaujatě. Lidi to ale schlamstnou. A vesele se o tom druhý den ráno baví v autobuse. Samozřejmě to celé převrátí. Jak vědí co k onomu činu dotyčného vedlo. Lidé se naučili soudit jen podle televizních zpráv. Názor je utvořen... Tohle není dobrý. Člověk musí být hodně sečtělej a hodně rozumnej, aby takhle zapeklitý věci pochopil a dokázal dát fundovanou odpověď. Jestli bych vydal knihu Mein Kampf? Nevím. První, co bych se zeptal dotyčného, by bylo: "O čem je ta kniha?"

Poslechněte si tento úryvek písně 1770.mp3
Hrdě se tímto hlásím k malým bláznům!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Já bych Mein Kampf určitě vydal. Souhlasím s tím, že jsou to nesprávné myšlenky a jsou naprosto nemorální a nelidské. (v této chvíli se zamýšlím, co mě asi tak dává právo to tak ostře napsat, když jsem to nečetl, když mi to řekl někdo jiný a já jen papouškuji)
Ale myslím, že ani špatné myšlenky by se neměly nijak cenzůrovat. Vždyť by jsme měli mít možnost je srovnat s těmi dobrými.
Ano Wondeře, nevidět svět černobíle a nedělat ukvapené závěry, a srovnávat předložená fakta. On ten Čunek (taky sem dnes kókal na zprávy) může být vlastně fér, a všechno dělá poctivě s nejlepším vědomím a svědomím. Možná se jen zdá, že je takovej padouch.
Řekl bych, že asi nemáme dostatek informací abychom mohli cokoli s jistotou říci.

Stop

Anonymní řekl(a)...

Souhlas. Ale když vidím, jakou neskutečnou moc má reklama. Tvoří stáda naprosto zblblých nekritických lidí. Tito lidé rozhodují o svých vládách. Nedovedu si představit, že by jen tak přečetli Mein Kampf. Pro pochopení. Moc jsem se divil, jak po válce mohli lidé zblbnot do Sovětského svazu. Když se nyní dívám, jak šílíme za USA, přestávám se jaksi divit.