čtvrtek 13. května 2010

Zálohování, BackInTime, GSpace

Upozornění: Toto bude IT příspěvek!

Bylo zvykem na tenhle blog psát spíše IT témata, poslední dobou se to úplně zvrtlo :-D

Dnešní příspěvek se bude věnovat možnosti zálohování.
1.část bude o mé zkušenosti (Know How) se zálohováním... Někomu se to třeba bude hodit.
2.část o možnosti použít účtu na Googlu jako online flashky..

1) BackInTime (zálohování)

Stará pravda říká: "Zálohování se nejvíc hodí, když přijdete o svá data!" (To platí v případě že vůbec nezálohujete).
Druhá pravda: "Soubor si nechtěně smažete jen chvíli předtím, než jste chtěli provádět zálohu." (To pokud zálohujete ne moc často)

Dlouho jsem hledal systém, kterým bych si mohl zálohovat data. Pokud možno automaticky, bezbolestně, s udržováním a promazáváním starých verzí. (Nepotřebuju 10 záloh z minulého roku, stačí jedna).

Program BackInTime provozuji na systému GNU/Linux Ubuntu 9.10, nechci popisovat instalaci, ani návod k použití. Je celkem jedno, který program pro své potřeby nebo systém použijete. (Pro Windows doporučuji třeba Cobian Backup, Areca Backup). Důležité je najít si takový, který Vám vyhovuje - Systém i program ;-) Dále popíšu pouze management okolo zálohování.

Po mnohých pokusech s různými programy (Simple Backup, Areca Backup, atd.) vyhrál program BackInTime, který mi ukládá každý den obraz systému. Konkrétně zálohuji složky Admin_web, Dokumenty, Obrázky, Plocha). V těchto 4 složkách soustředím všechna důležitá data, která na počítači vlastním. Ostatní složky nejsou důležité a případné poškození dat v nich by mě tak nebolelo (jsou to Filmy, Hudba, dočasné složky, testovací položky).

Program se spouští automaticky každý den o půlnoci. Rozpoznává změny v těchto složkách/souborech, a v případě, že nějakou změnu nalezne vytvoří kopii souboru aktuální verze. Pokud změnu nenalezne, vytvoří hard-link (něco jako odkaz na původní soubor) Logicky se zkopíruje (ve dvou složkách jsou ty dva samé soubory), ale fyzicky zabere pouze místo jako by existoval pouze jednou).
Program automaticky promazává staré verze záloh. Ponechává vždy zálohy z dneška, včerejška, 1 za každý uplynulý týden v měsíci, pak 1 za každý uplynulý měsíc, a 1 z posledního roku (Logaritmické nastavení). Velikost tedy nenarůstá nijak drasticky.
Dat mám asi 10GB + 20GB Obrázků. Zálohovaných verzí (logaritmicky) bude za rok maximálně 2 (dnes, včera) + 4 (týdnů)+ 12 (měsíců) + (1 minulý rok). Což je ca 20 verzí. Dat bude maximálně 600GB, ale díky vytváření hardlinků (zástupců) se místa zabere necelých 50GB, S každou verzí se všechny data nemění! Proto není důvod aby zabírala další místo. O důkazu hovoří fakt, že na 100 GB disku mám 250 GB záloh a pořád je na něm 80GB volného :-)

Pokud jste někdy slyšeli zálohovat 3x a na jiná místa, tak to provádím následovně.
Za zálohu se nepočítá, pokud něco někam zkopírujete a původní smažete!! (opravdu si to hodně lidí myslí)

1. místo:
záloha je přímo v počítači. Speciální oddíl na disku. Kam si program ukládá změny souborů.
2. místo:
Po připojení externího disku se automaticky sesynchronizuje zmiňovaná zálohovací složka backintime se složkou na disku.
3. zálohu pak mám v plánu provádět na další externí disk, který v současnosti leží doma. Do Belgie nemůžu tahat úplně všechno :-) Na tenhle (větší disk) budu odhazovat staré zálohy, které už nebudou aktuální.


Shrnutí:
Celkově mě zálohování již vůbec nebolí, starší verze mám pěkně přístupné a nebojím se o svá data. Nejslabší článek celeho IT procesu vždy byl a vždy bude problém mezi židlí a klávesnicí.
Ať už na straně uživatele nebo programátora. Proto je třeba zálohovat, zálohovat, zálohovat.



2. část online zálohování
Pokud nemáte problém se svěřením některých dat na internet, mám pro Vás pár užitečných tipů. Nikdy nevíte, kdo si vaše data bude číst. Doporučuji šifrování.


DropBox - program který po nainstalování ve vašem počítači vytvoří další 2GB místa. Do složky DropBox můžete vložit co chcete, a tyto data se nahrají do složky na internetu. Nainstalovat si můžete DropBox i na jiném počítači, po přihlášení uvidíte data z prvního počítače. Využití už nechám na Vás. Toto řešení je pro Windows, Linux i Mac OS. Doporučuj prohlédnout video na jejich stránkách


Gspace - máte-li účet na Googlu a prohlížeč Firefox, můžete si nainstalovat rozšíření Gspace. Tohle rozšíření Vám umožní si z emailového účtu(ů) Google udělat online Flashku. Použití už nechám opět na Vás. Jen upozornění, Google tohle nevidí rád, proto doporučuji založit "speciální" účet pro testování .-) Já sám bych o svůj oficiální účet nerad přišel :-) Toto řešení je pro Windows, Linux i Mac OS. Obrázek přikládám.


Žádné komentáře: